Klíčovým prvkem technologického vybavení v tomto centru jsou podjezdové roboty označované jako želva, které dosahují rychlosti pohybu až dva metry za sekundu. V Paskově je v současnosti nasazeno 20 těchto robotů, které obsluhují dvě expediční a dvě příjmová pracoviště.

V čase konference centrum disponovalo 300 skladovými regály, následně došlo k navýšení o 100 kusů. Každý regál má kapacitu 1600 litrů sortimentu a půdorys metr na metr. Významnou vlastností těchto regálů je jejich přístupnost ze čtyř stran, což umožňuje flexibilitu a maximální využití skladovacího prostoru. Mezi regály byla standardní mezera 25 cm, kterou se ale díky zpevnění racků podařilo zúžit na 10 cm.

Robotizace a její přínosy

Jedním z hlavních přínosů robotizace je odstranění potřeby fyzického pohybu skladníků na velké vzdálenosti, připomněl Ivan Richtár. Dříve skladníci nachodili až 50 000 kroků denně, což bylo nejen časově náročné, ale i fyzicky vyčerpávající. Nyní je celý proces zautomatizován pomocí systému goods to man. Zboží přijíždí k pickerovi a ten je v pickovací stanici intuitivně navigován pomocí světel (pick-by-light) a laserových ukazovátek.

Robotizovaný sklad má také nadzásoby uložené na paletách v paletových regálech. Ty jsou obsluhovány pomocí automatizovaného paletového vozíku myFaber Forklift s nosností do 2 t a zdvihem do výšky 4,6 m.

Ve skladu Dextrum používají také technologie myFaber Cubing Pro, která zajišťuje přesné měření objemů a hmotností zboží, což umožňuje efektivní, přesné a bezpečné uskladnění zboží. Automatizace ve skladu je propojena až na úroveň komunikačních rozhraní s e-shopy, například pomocí Baselinkeru. Tato integrace skrze B2B portál umožňuje propojení s e-shopem do druhého dne.

Výzvy a optimalizace

Práce pro různorodé zákazníky přináší výzvy v podobě sezonních výkyvů v poptávce. „Nejlepší optimalizací je chaos. V B2C si zvykáme na to, že ne vždy lze všechno spočítat, sledujeme data a díváme se na to, co se děje, ale ne vždy to jde poskládat třeba podle ABC analýzy,“ vysvětluje Miroslav Hampel. Roboty v tomto systému dokážou pracovat konzistentně a efektivně, což zajišťuje stabilní výkon skladu.

Společnost Dextrum Fulfillment má další rozvojové plány, které zahrnují:

– Navýšení kapacit paletových pozic a vybudování dalšího skladu v Paskově;

– Zahušťování skladových prostor;

– Doplnění dvou skladovacích věží pro rozšíření kapacity pro C sortiment;

– Zdvojnásobení kapacity vybudováním druhého mezaninového patra;

– Investice do rozvoje B2B portálu a rozšíření integrace na mezinárodní dopravce;

– Softwarovou optimalizaci provozu robotizovaného skladu a jeho zásobování;

– Automatizaci třídění zásilek podle dopravců.